kovo 15, 2010

Darželis. I

Darželis.

Ką pagalvojote? Jau daugiau kaip dvejus metus ir keturis mėnesius man šis žodis turi vienintelę reikšmę ir asociaciją - vieta, kur visą dieną arba dalį jos praleidžia vaikai. Kažkurią dieną mąsčiau: o kodėl ši vieta vadinama darželiu? Lyg kokias daržoves augintume... Bet įdomiausia, kad ir kitose kalbose ši vieta vadinama taip pat, labai panašiai: angliškai, vokiškai, norvegiškai, rusiškai, ispaniškai - tai sodas, na, vaikų sodas, bet vis tiek sodas. Itališkai, čekiškai, lenkiškai, olandiškai, prancūziškai - tai mokykla arba vaikų mokykla arba dar kokia nors mokykla. O lietuviškai ir latviškai - daržas :) Na, gerai, darželis, kuriame galime ir gražias gėles auginti, ne tik daržoves. Mąstau, kaip norėčiau, kad vadintųsi tokia įstaiga, ir nesugalvoju nieko normalaus. Norėtųsi kokio nors linksmo žodžio, naujadaro, kaip pavyzdžiui, dieninukė, vaikuvietis, žaidinamis...

Grįžtam į tikrovę.
Kai ieškojome naujo (t.y. erdvesnio) buto, kažkaip buvo svarbu tie standartiniai parašymai prie buto pristatymo: netoli darželis, mokykla, autobuso stotelė, parduotuvė ir pan. Atrodė, kad kitu atveju mūsų gyvenimo kokybė bus prastesnė, jei darželio nebus šalia, o mokykla bus už kelių mylių. Paskui, kai iš tiesų pradėjau domėtis darželiais, kažkodėl visai nenorėjau nei kojos kelti į kitoje gatvės pusėje esantį darželį. Ir neklauskit, kodėl, nes atsakymas bus iš nuojautų, intucijų, įsivaizdavimų srities, - visiškai neracionalu, nepraktiška ir gal net kvaila. Bet man jis nepatinka tas artimiausias darželis.


Taigi, darželio paieškos ir atrankos. Į jokį valstybinį darželį Viliaus neužrašiau, nei prieš gimimą (yra kas taip Vilniuje daro!), nei iš karto po gimimo, nei kai suėjo 6mėn, anei visi 12mėn. Ir kuo toliau nerašiau, tuo labiau nenorėjau kur nors rašyti: į eilę, kur būsi koks nors 115 (kai į naują grupę priima +- 25) arba į eilę, kur pateksi tik pasiūlęs "dovanų" vedėjai, arba į eilę darželio, į kurį visai nenori leisti savo vaiko, bet jis tas iš nedaugelio, kur dar yra vietų. Po teisybei aš ir nebandžiau ieškoti tų laisvų vietų. Pasižiūrėjau, ką skelbia savivaldybės puslapyje esanti duomenų bazė, paskaitinėjau visokių atsiliepimų, ir nusprendžiau ieškoti privataus darželio už prieinamą kainą. Pagrindiniai argumentai buvo:
- nedidelė grupė (iki 10-12 vaikų), nes Vilius didesniam būry "dingsta", t.y. jis tik sėdi įsikibęs į mamą ir lieka totaliai pasyvvus arba pradeda prašyti, kad išeitume. Čia patirtis iš mokyklėlės. Vėliau gal pasikeis, tikriausiai.
- ugdymo programa, - man svarbu, kad su vaiku užsiimtų, jo kažko mokytų, padėtų atrasti elgesio būdus grupėje ir poroje su kitais vaikais, leistų būti atviru ir savimi. Na, vengiu tokio "kolchozo - visi daro ir tu taip daryk!"

Na, žinoma, kreipiau dėmesį į mokestį, vietą, aplinką.
Išsirinkau 7 darželius, parašiau jiems ar paskambinau. Galiausiai liko 2, kurie galėjo priimti nuo kovo mėn., kurie turi nors šiek tiek sumažintą mokestį už pusę dienos ir kurie man patiko: aplinka, vadovė, programa ir kt. Po ilgų dėliojimų už ir prieš išsirinkom naujai atidarytą vaikų dienos studiją "Šilagėlė". Ji nurungė man labai patinkantį "Namų darželį" :(

"Šilagėlės" privalumai buvo:
- vieta (labai arti namų, nereikia važiuoti, galime nueiti pėsčiomis per 10min., čia su Vilium);
- kaina (galiausiai suskaičiavus visas susijusias išlaidas ir laiką, didesnis mėnesinis mokestis tapo mažesniu...);
- mano šiltas ryšys su vadove (na, vis tiek svarbu, kaip tave pasitinka ir išlydi :);
- Viliaus pozityvus pirmasis santykis su auklėtoja;
- aplinka (netoliese yra mūsų mylimas Sapieginės miškas ir Saulės slėnis).

Didysis trūkumas buvo tai, jog tai naujas darželis, tik tik pradėjęs veikti. Na, bet bandysim būti bandomaisiais triušiais :)

Šiandien buvo pirmoji diena. Gal nelabai Viliui skyrėsi nuo pirmųjų apžiūros dienų, nes visą laiką buvau aš kartu. Buvome 2,5val., iš kurių aš buvau išėjus į kitą patalpą kokiai 40min. Iš viso yra 4 vaikai su Vilium, 3 panašaus amžiaus, viena mergaitė 3,5m. Dvi auklėtojos :) Šiandien kaip ir viskas gerai. Aišku, išryškėjo Viliaus nenoras dalintis (neee, čia Ijuko!!!), atkaklumas ("nojiu eiti žaisti", po pusės min.: "nojiu eiti žaisti"...). O šiaip, laukiam rytojaus. Ryt paliksiu vieną kokiom 2val. Tad iki rytojaus :)

3 komentarai:

Rima rašė...

su skaičiusi, kad lietuviai, išeidami į laukus dirbti, palikdavo vaikus seneliams prižiūrėti arba vienus aptvertuose gėlių darželiuose :) Tai gali būti, kad ir pavadinimas iš to - vaikų darželis :)

vaida rašė...

Oi, Rima, nereali versija :)

knygųžiurkėL rašė...

Oi, Vaida, manes laukia darzelis. ne medutes, manes. brr. jau ejau miegot, ale dabar turiu skaityt tavo ispudzius. skubu