lapkričio 12, 2008

"Palaimintas vaikas"

Pratęsiu mano įspūdžius apie perskaitytas knygas. Neseniai pabaigiau norvegų rašytojos Linn Ullmann knygą "Palaimintas vaikas". LABAI PATIKO! Sakyčiau, šiek tiek sukrėtė, lengvai šokiravo, privertė susimąstyti apie save, savo elgesį su vaikais, tėvais... Galbūt tai ir mano neišsenkančios meilės Skandinavijai, ir ypač Norvegijai, padarinys :) Iš tiesų, labai patinka skandinavų literatūra, ji turi kažką tokio, ko nernadu kitų šalių autorių rašiniuose, - šiek tiek depresiška, visuomet problematiška ir skaudi, dažniausiai be happyend'ų, bet visuomet tikroviška.
Taigi , pastaroji knyga pasakoja apie trijų seserų gyvenimą, jų ryšį su tėvų ir kiekvienos sava motina (jos kaip ir įseserės). Pasakojimo laikas nenuoseklus, susipina vaikystės prisiminimai, dabartis, tos dabarties prisiminimai.
Iš tiesų, ši knyga savotiškai perteikia, kaip jaučiasi patyčių kamuojamas vaikas. Manau, praverstų paskaityti paauglių tėveliams ...
"Šią vasarą Ragnaras dažnai verkia, ir tada Erika nebežino, ką jai daryti. Kartais ji apkabina jį. Kartais uždeda jo ranką ant savo nuogų krūtų ir bučiuoja jo akių vokus. Kitąkart ji uždeda savo galvą jam ant peties, o jis priglaudžia galvą prie jos, ir šitaip jiedu prasėdi tol kol jis nustoja verkšlenęs.
Nėra per daug apie ką ir kalbėtis. Ji žino, kad jie muša jį. Ji žino, kad jie erzina jį. Tačiau visa tai tik pramoga. Ragnaras irgi tvirtina, kad tai juokais, kad tai nieko nereiškia ir kad ji, deja, jų nesustabdys. Ji negali sakyti, kad jiedu su Ragnaru tarsi ir pora. Ji šito sakyti negali."

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Esu Skandinavijos fanė...tik gal daugiau Švedijos, nors metus mokiausi ir Norvegijoje...Norvegijos gamta užburia, o Švedijos - žmonės... Tai pat labai patinka ir Skandinavų literatūra...labai patinka:)

brigita rašė...

Apsilankiusi Helsinke, nebegalejau iseiti is knygyno!!! Mano suzavejo vaiku knygos! Esu aplankiusi daugeli saliu, bet ne viena tokio ispudzio nepadare .