sausio 18, 2009

knyga apie mergaitę

Šiandien baigiau skaityti norvegų rašytojos Herbjorg Wassmo knygą "Tora. Namas su akla stiklo veranda". Tai mano mėgstamiausia rašytoja. Ta pati, kuri parašė Dinos trilogiją (Dinos knyga, Laimės sūnus ir Karnos kraitis), dar Septintasis susitikimas ir kitų (http://www.manoknyga.lt/rasytojas/herbjorg-wassmo.html#Knygos).
O knyga apie mergaitę, Torą, jai dvylika. Ir ši knyga atskleidžia, kaip, apie ką ir kodėl mąsto tokio amžiaus mergaitė. Ji gyvena su mama ir mamos vyru Henriku, kurio nekenčia. Bet ji iš tų vaikų, kurie stengiasi įsiteikti savo mamai, kurie bijo supykdyti ją, ir kurie priskiria kaltę sau dėl visų mamos blogų nuotaikų, pavargusių žvilgsnių ir murmėjimų. Iš tiesų, susimąsčiau, kaip labai vaikai prisigalvoja ir prisifantazuoja. Ir kaip labai reikai su jais kalbėti, apie viską, ir nuo mažų dienų. Kažkaip pati nepamenu, kad būčiau tokia fantazorė :) O gal tiesiog, nepamenu...
Knygoje daug mergaitės minčių, bandymų spręsti jai kylančias problemas, ir tai ji daro savo mintyse, savo fantazijose ir svajonėse. O problemos ne visos vaikiškos... Kaip visada, ši rašytoja nekuria idiliško vaizdelio, veikėjų patirtys skausmingos, dramatiškos, taip pat - ir Toros. Ji "vokiečio pavainikė", ir dažnas kaime nepasivargina jai tai priminti, ji neturintingos mamos dukra, ji turi patėvį, kuris dažnai girtas, agresyvus ir piktas, ir dažnai ja pasinaudoja. Ji su tuo kovoja, savaip.
Knygoje nemažai to laikmečio - apie 1957m. - Norvegijos provincijos gyvenimo aprašymų. Beskaitant nejučia vis pagalvodavau, jog štai jie gyvena tikrai kad sunkmečiu, o mes čia bumbam....
Dažnai, pabaigus skaityti knygą, būna gaila, kad ji baigėsi. Tad džiaugiuosi, kad ši knyga iš trilogijos, tik reikia dar sulaukti kitų dviejų dalių (Nebylus kambarys ir Beodis dangus)vertimo :))) O įdomiausia tai, jog Nebylų kambarį turiu namuose!! Tiesa, norvegiškai... Kadaise mokiausi ir mokėjau visai neblogai, o skaityti tai tikrai galėjau, kartkartėm su žodyno pagalba. Tačiau tai buvo prieš beveik 10 metų, oooooooo........... O gal pabandyti prakrapštyti smegenis ? :)

1 komentaras:

knygųžiurkėL rašė...

Butinai reikia pakrapstyti :)
Wassmo irgi be galo megstu, labiausiai uz Dina, kitos knygos man sitai neprilygsta.
Kvieciu apsilankyt mano ir mano klasiokes bloge http://knyguziurkes.wordpress.com/