sausio 06, 2009

Taip!



Galų gale baigiau skaityti tokią storą knygą - "Jis sako TAIP!" (Danny Wallace). Džiaugiuosi todė, kad kažkaip buvau strigusi su šia knyga, kaip ir įdomi, kaip ir norisi sužinoti, kas vyks toliau, bet tuo pačiu šiek tiek erzino tas pagrindinis herojus savo kvailumu, naivumu, na, tokiu keistu nesusigaudymu šiame pasaulyje...
Taigi, o knyga apie tai, kaip jaunas vyriškis, nepažįstamojo autobuse paskatintas, nusprendžia gyvenime sakyti tik Taip. Viskam, ką pasiūlys gyvenimas. Iš pradžių jis bando tik trumpai, gal mėnesį. Pajutęs, jog Taip atneša įvairių progų, gerų dalykų, jis apsisprendžia Taip gyventi iki metų pabaigos.
Iš tikrųjų, tai labai nebloga knyga, ypač tiems, kurie turi visokių taisyklių prisikūrę gyvenime, kuriems negalima to ir ano, ar kurie tiksliai žino kaip reikia elgtis kiekvienoj situacijoj, tiems, kurie geriausiai jaučiasi viską suplanavę ir tuos planus realizavę, ir nieko daugiau, jokių pakeitimų, jokios nežinomybės, tiems, kurie nemėgsta siurprizų, pokyčių...


Iš tiesų verta susimąstyti... Juk kai kažkas pasiseka, mes esame linkę tai priskirti sėkmei, likimui, atsitiktinumui. Bet juk patys tą sėkmę ir prišaukiame, tik to nesuprantame. Atlikdami mažus pasirinkimus vieną po kito, sakydami Taip, prieiname momentą, kurį pavadiname pasisekimu. "Gal visi galėtume taip elgtis. Galėtume prišaukti sėkmę, pakeisti likimus. Gal likimo visai nėra - tėra tik serija pasirinkimų. Manau, kad tiktai pažvelgę į tai, kaip mūsų gyvenimą gali sugadinti Ne, suprantame tų nedidukų, kasdien mus supančių Taip vertę."
Ir labiausiai užsikabinau, kai priartėjau prie knygos pabaigos, tuomet pajaučiau, kad knyga "pagavo", ir jau ieškojau kiekvienos minutės, kada dar paskaityti :) Gal todėl, kad veikėjas ėmė dar giliau svarstyti apie Taip ir Ne santykį, jų prasmę mūsų gyvenime. "Žinoma, kartais privalome ištarti Ne. Dabar tai suprantu, ir geriau nei kas nors kitas. Tai dalis žmogiškosios patirties - buvau neteisus neigdamas save. Tačiau buvo smagu (sakyti tik Taip) ir tikrai daug ko išmokau. <...>Visame pasaulyje tiesiog dabar žmonės priiminėja sprendimus. Milijonai sako Taip draugams, Taip naujiems potyraims, Taip patiems sau. Ir dar daugiau milijonų sako Ne. Ne galimybėms, Ne gyvenimui."

O dabar knieti pažiūrėti filmą, pastatytą pagal šią knygą. Lietuvoje pasirodo jau sausio 9d. Na, su Džimu Keriu, žinoma, bus komedija, bet tikiuosi ir rimtų intarpų :)

Komentarų nėra: