spalio 12, 2010

Mano nuosavas tyrimas. Pirmoji tarpinė ataskaita.

Jau rašiau anksčiau, kad ieškau darbo. Kadangi sekasi ne taip jau ir gerai šitame fronte, jaučiu, kaip pradedu panikuoti. Vis labiau nerimauju, kad per tuos metus "namuose" tapau neįdomi, niekam nereikalinga kaip darbuotoja ir visaip kitaip ne tokia...... Tai sumąsčiau iš šitos situacijos pasidaryti pramogą :) Na, tokį lengvą lauko tyrimėlį atlikti - per kiek laiko įmanoma jaunai mamai susirasti darbą šiuo ekonominiu laikotarpiu Lietuvoje.

Taigi, startinės sąlygos:
- jauna mama (na, juk vis dar jauna, man 33 :))
- sūnui - beveik 3 (jei tiksliau - 3 bus lapkritį)
- išsilavinimas - aukštasis, magistro laipsnis
- darbinė patirtis - 7 metai
- profesinė sritis - personalo vadyba, mokymai (pačia plačiausia prasme, nes esu kūrusi mokymo programas ir vedusi mokymus labai įvairioms auditorijoms: nuo jaunų užsienio savanorių iki įmonės vadybininkų), esu dirbusi ir su ES remiamais mokymų ar mainų projektais
- darbinės patirties pauzė - 2 metai, trečiuosius vaiko priežiūros "atostogų" metus dirbau savarankiškai (ir oficialiai!) iš namų įvairius projektinius darbus (nors tai, panašu, nelabai kam įdomu...)
P.S. Mano dabartinė darbovietė, kurioje "kabu" vaiko priežiūros "atostogose" gerokai susimažinusi, ir nors darbų turi, nelabai aš noriu pas juos grįžti... Sakysit, labai jau aš išranki? Gal ir taip. Bet dirbti tai, kas man visai neįdomu, irgi nenoriu.

Paieškų objektas:
pageidautina nuolatinis (nors svarstyčiau ir terminuotą ar projektinį variantą) darbas personalo valdymo, mokymų organizavimo ir koordinavimo, projektų valdymo srityje. Darbo pobūdis gali būti gan įvairus, labiau priklauso nuo įmonės/organizacijos.
Traukia tarptautinės įmonės, nes jose kiek daugiau tvarkos, apibrėžtumo ir tęstinumo (lietuviško kapitalo įmonėje teko dirbti visus 4 metus, nors jausmas buvo, kad atidirbau visus 10 :D ). LT kapitalo įmonės - puiki darbinė ir gyvenimo mokykla, bet dar kartą grįžti į ją netraukia. Nors... jei kas kviestų, būtinai apsvarstyčiau pasiūlymą ir galimybes. Kaip sakoma - nespjauk, nes dar kokį būsimą viršininką apspjausi :)

Tyrimo pradžia: 2010m. liepos 7d. Tą dieną išsiunčiau savo pirmąjį CV dėl nuolatinio darbo. Na, buvo dar vienas bandymas gegužę, net interviu buvau pakviesta, bet to nelaikyčiau labai rimtu pareiškimu, nes ir pati dar nebuvau apsisprendusi išeiti į rimtus darbus.

Priemonės:
- interneto portalai, kuriuose skelbiamos laisvos pozicijos. Man patraukliausi - cv.lt ir cvonline.lt Kartais aplankau cvmarket.lt , bet nelabai ką įdomaus ten randu.
- Lietuvos ryto dienraščio šeštadienio numeris. Keletą kartų pirkau, kartą skelbimus peržvelgiau stovėdama parduotuvėj (na, gaila man tų 4 lt tik už skelbimų paskaitymą :)). Reikėtų nueiti į biblioteką ir paskaityti ramiai atsisėdus :)
- draugų informavimas: prie progos vis paminiu jiems, kad ieškau darbo, kad turėtų galvoje, jei kas užsimins. (Va, ir dabar jums miniu apie tai ;))
- mane dominančių įmonių interneto svetainių karjeros skilties peržiūra, kartais tik ten būna skelbimai apie laisvas pozicijas. Jei yra galimybė - savo duomenų nusiuntimas.

Statistika:
- praėjo 3 mėnesiai: nuo liepos 7d. iki spalio 8d.
- CV ir motyvacinis laiškas išsiųsti 18 kartų (17 - pagal skelbimus, 1 - tiesiai įmonei pasinaudojant jos interneto svetainėje esančia CV forma).
- aplikuota į personalo valdymo poziciją - 14 kartų, į kitas pozicijas - 4 kartai.
- gauta atgalinio ryšio - 2 laiškai, ir tie patys tik patvirtinantys, kad gavo mano CV :(
- sulaukta skambučių su pakvietimu į interviu - 0! Vienas didelis ir labai apvalus NULIS!

Papildomos įgyvendintos priemonės:
- pakeista informacija ir jos išdėstymas gyvenimo aprašyme - 1 kartą. Gal geriau - 2 :) Nes CV turiu tai du: vienas lietuviškai, kitas angliškai.
- motyvacinio laiško turinys keičiamas kaskart siunčiant naują laišką, priklausomai nuo įmonės ir ieškomo darbuotojo pozicijos.
- išsiųstas CV į konsultacinę įmonę, kuri atlieka atrankas, joje dirba mano pažįstama.

Vilities prarasti neleidžia:
- faktas, jog dalis atrankos konkursų dar nesibaigę, t.y. dar nesibaigęs terminas siųsti CV.
- ruduo - aktyvus laikotarpis ieškant naujų darbuotojų ar vykdant kokius personalo "perstumdymo" darbus, tad tikiuosi ir daugiau įdomių skelbimų.

Tolesni veiksmai:
- toliau sekti darbo skelbimus
- dar kartą perrašyti CV, šį kartą gal visai radikaliai pakeisti, svarstau - gal atsisakyti Europass CV formos, nors ji man ir labai patinka, bet gal nepatinka tiems, kurie ją gauna?.....
- kad nenuvažiuotų stogas - užsiimti savanoriška veikla :) O jos turiu! Net dviejose organizacijose ;)

Kita tarpinė tyrimo ataskaita: po 2 savaičių, arba po pirmo reikšmingo įvykio :)

p.s. O čia jei ir jūs ieškote darbo, keletas patarimų, beje, visai gerų.

7 komentarai:

Inga rašė...

Nevaryk manęs į paniką su tokiais savo tyrimais :)

vaida rašė...

Inga, atsiprašau, žinoma :) Bet mąstau, kad gal sumažės tas nerimas, kai bus pasidalintas ir dar iš jo padarant atrakciją. Bet juk nebūtinai taip sekasi ir kitoms, o gal jų buvusioji darbovietė laukia išskėtusi rankas ;)

Auksyte rašė...

Na, darbą pagal savo norus ir poreikius bet kuriuo laikotarpiu nėra lengva rasti ;)
yra vienas pilietis LT, kuris jau gerus kelis metus prašo parodyti žmogų, kuris tikrai nesugeba susirasti darbo. Savo tyrimą taip sakant atlikinėja. Dar nepavyko jam rasti tokio žmogaus. Pasirodo, kad darbo yra, bet žmonėms jis arba netinka, arba per prastai apmokamas.
Mano viena pažįstama jau du metus ieško darbo. Ir tik dėl to, kad bet kokio darbo nenori, o darbo patirtis geroookai mažesnė nei tavo aprašyta, nors žmogus be galo gabus. Gerai, kad gyvenimas nespaudžia...
Tad linkiu dideliausios sėkmės paieškose ;)

Aš skaitau rašė...

Sveika, Vaida

Pirmiausiai tikrai siūlau atsisakyti europass CV formos, man teko turėti studijų metais karjeros psichologiją, kurią dėstė labai protingas vaikis :) Jis mums sakė, kad tai nėra geriausias variantas CV formos ir rimtoj firmoj į tai atsižvelgtų.
Jeigu norite dar patarimų kaip gerai parašyt savo CV, sakykit, galėsiu perduoti savo įgytas žinias :)

vaida rašė...

Skaitom, ačiū už patarimus. O šiaip, pati esu nemažai dirbusi su personalo atranka, tad kažkaip susigaudau, kaip tą CV parašyti ;) O dėl Europass CV formos - tai ji man visai patinka, manau, ji yra pakankamai išsami ir struktūruota, kad galėtum išsamiai atskleisti savo patirtį. Tačiau, kaip ir visa kita, tai skonio reikalas.Kažkam labiau patinka rašyti reziume, o ne CV.

Anonimiškas rašė...

na ka as galiu pasakyti, kai apsidairau aplinkui mane irgi varo i nevilti.. Visa dirbau, pirmoje darbovieteje isdirbau 12 metu, kai is ten atleido, po nepilno menesio isidarbinau kitoje darbovieteje, ten isdirbau 8 metus. Dabar sedziu namuose, visiems apipasakojau, kad ieskausi darbo, kur buvo pazistami darbdaviai apskambinau...ir visiskai nieko. Sako, kad mane kaip darbuotoja vertina, bet siai dienai (sunki padetis ) nieko negali pasiulyti. Tikriausiai, kaip kazkur skaiciau internete, "moterys virs 40 nei vedyboms, nei darbui nebetinkamos". O dar kruva skolu lenkia prie zemes. Siai dienai realiausias pasiulymas, jeigu atsiras kokia vietele, isvaziuoti i Norvegija dirbti kazkokiame zuvies fabrike. Beje, kiek kalbejau su pazistamais, kurie yra isvyke, tai jie mane informavo, kad po krizes ten, uz sienos, lietuviu, lenku, estu, latviu daugiau negu vietiniu ir darbo nei velnio nera. Kartais pagalvoju, kad problemu nera tada, kada nera zmogaus. Jei numirciau pasibaigtu problemos ir man, ir mano artimiesiems... Jus dar jauna, turite gera issilavinima, neturite problemu del kalbos barjero. O as, tarybiniu laiku zmogus, turiu tik sazine, kuri neleidzia man pasidaryti gala, nes turiu kazkaip grazinti skolas, uz kurias yra laidave kiti zmones. O daugiau tai...

vaida rašė...

Miela Anonime, negaliu sakyti, kad jus suprantu, bet bent is dalies - taip. Beje, apie zmogaus ir problemu santyki sake Stalinas - butent taip, kaip raset, tad gal geriau neimkime is jo pavyzdzio... O siaip - laikykites. Atsiuskit savo CV, tebunie tai dar vienas informacijos apie jus kanalas. O ka gali zinoti?.. Mano el pastas: vaida.spokeviciute@gmail.com