liepos 13, 2009

"Nerimo dienos"

Nerimo dienos ne mano gyvenime, tai knyga. Ne taip seniai ją baigiau skaityti. Richard Yates ją parašė jau kadais - 1961 metais, bet įdomi ir aktuali dar ir šiandien. Klasika yra klasika :)

Iš tiesų, tai pirmiau pamačiau filmą tuo pačiu pavadinimu, jis pasirodė šiais metais, režisuotas Samo Mendeso, pagrindinius vaidmenis atlieka Kate Winslet ir Leonardas DiCaprio. Filmas man patiko, vertė galvoti kaip mes gyvename šiandien. Visa knygos (ir filmo) fabula sukasi apie tai, kaip jauna šeima gyvena "teisingą" gyvenimą, - turi namą priemiestyje, vyras dirba "gerą" darbą, išlaiko šeimą, moteris prižiūri namus, augina du vaikučius... Taip sakant, gyvenk ir džiaugis, bet jie nesidžiaugia, toli gražu, jie jaučiasi lyg kalėjime, nes tai ne jų gyvenimas, nes tai ne gyvenimas, o tik plaukimas pasroviui. Ir tuomet veiksmas pasisuka taip, jog jie sugrįžta prie jaunystės svajonių ir patiki, jog ir dabar gali bandyti jas įgyvendinti.

Man patiko tai, jog knygoje daug apmąstymų, santykių nagrinėjimo, svarstymo, abejonių. Atskleidžiamas tikras gyvas žmogus, kuris ir nori, ir nenori, ir ryžtasi keistis, ir labai bijo prarasti stabilumą, ir myli, ir nekenčia savo sutuoktinį ...

Kaip visada - knyga geresnė už filmą :) Jis tiesiog negali atskleisti visų tų minčių ir niuansų, kurie aprašyti knygoje ir kuriuos dar gal pati prikūriau :)

Mačiau ir kitų šio autoriaus knygų, bet jis pats sakė, jog ši knyga-jo geriausia iš visų parašytų (beje, pirmoji!), tad ir nežinau, ar tikrinti šį jo teiginį :)

1 komentaras:

knygųžiurkėL rašė...

Nesuprantu, kodel lietuviskos leidyklos taip keistai "vercia" knygu pavadinimus??? Originalas yra Revolutionary road. irgi neseniai skaiciau,bet man nelabai :(