sausio 13, 2010

Vilius kalba, kalba, kalba....

Rytoj Viliui bus 2 metai ir 2 mėnesiai. Gražūs skaičiai :) Jau seniai berašiau daugiau apie Viliaus kalbą. Taigi, ką ir kaip Vilius kalba dabar. Pirmiausia, jis kalba DAUG, tikrai daug, kartais net prašau, kad patylėtų... O Tomui, kaip galinčiam išgyventi su itin mažu žodžių kiekiu, tas nuolatinis Viliaus čiauškėjimas - tikras iššūkis! Bet manau, kad iš dalies dėl to nuolatinio čiauškėjimo jis jau taip neblogai kalba. Iš tiesų galima susikalbėti, jo kalbą gali suprasti ir pašalinis žmogus, ne tik mama ar tėtis. Prieš porą dienų buvom apžiūrėti vieno privataus darželio, tai ta savininkė nustebo, - "Oho, aš suprantu ką jis kalbą!" :)
Vilius bando tarti visus žodžius, kokius tik išgirsta. Dažnai pavyksta išties gerai, kartais nelabai, o kartais - labai juokingai :) Na, tarkim:

mogžius - žmogus
kastiakda - šokoladas, ir neseniai pradėjo sakyti kastiakdinė mašina arba kastiakdinis mekšutis (turim tokių įvairių mažų šokoladinių meškučių, mašinyčių, rutuliukų)
Rompas - Romas (vardas)
Bastida - Opsė Deisė (iš Paslapčių sodo)
pukšijis - užpakalis
tokata - nuotrauka
siomanė - formulė
sionas - telefonas
kanionas - makaronas
patiudė - parduotuvė

Prieš kurį laiką dar sakė miegti vietoj miegoti: einam miegti arba nenojiu miegti, ir mama miegs :) Dabar jau sako teisingai - miegoti, miegos.

Gražiai ištaria ir tokius ilgesnius žodžius, kaip pvz.: kalendorius, pėdkelnės (nors dgs. sako pėdkelnai :), kepujė, kamuoliukas, sportuoti, dainuoti, motejis, danguje, lenktyninė mašina, skjaidanti mašina :) Vakar pasakė, kad nori pasakos apie kaukučius (iš "Miško pasakų" knygos), net išsižiojau - nes tikrai senokai minėjau tą žodį, kažkaip daugiau apie nykštukus skaitėm.


Vilius jau stengiasi parinkti tinkamą linksnį daiktavardžiam ar asmenį veiksmažodžiam: nojiu imti, dajau, mušu, negjostyk, išeinu, sėsk, statau namą, einam miegoti ir pan.

Kalbant apie jausmus, Vilius pasako, kai būna piktas :) Kartais vaidina: suraukia antakius, patempia apatinę lūpą ir sako "piktas". Tas piktumas atsispindi ir žaidimuose; žaidžia su mašinom, tai viena mašina būna pikta ir daužo, muša kitas, o kuri nors būna liūdna ir verkia, tai kitos važiuoja ramint :) Su kitų jausmų įvardinimu kol kas sunkiau. Reiks ir man pasistengt :)


Ir pabaigai, - vakar klausiau Viliaus ką sapnavo per pietų miegą, pagalvojo, pagalvojo, ir sako "sapnanau mamą ir kajėdų senenį" :) Vis dar laukia vaikas dovanų...

1 komentaras:

Akvile rašė...

Labai smagu, kad kalbat! Man tai juokingiausi mano vaiko zodziai yra "pasejai" (reiskia "pirsteliai", nors panasiausia i "parseliai") ir "pupuje" - kepure.:) http://jusuvaikui.blogspot.com/2010/01/dama-su-pupuje.html