sausio 18, 2010

Norvegų literatūra valdo !

Taigi, vis dar :) Vis dar valdo norvegų literatūra. Pastarosios dvi mano perskaitytos knygos yra norvegų rašytojų. Tiesa, jas skaitau lietuviškai, nors slapčia sau tyliai pasvajoju kada nors paskaityti jas norvegiškai. Gal kada link pensijos :) Tuo labiau, jog sako, kad kalbų mokymasis vyresniame amžiuje suaktyvina daugelį smegenų sričių ir labai puikiai apsaugo nuo įvairių senatvinių proto sutrikimų. Tai vat, galėsiu sau gaivinti norvegų kalbos žinias ir saugoti savo pilkuosius vingius :)

Pirmoji iš tų dviejų norvegiškų knygų buvo mano mylimos rašytojos Herbjorg Wassmo kūrinys "Tora. Nebylus kambarys". Apie pirmąją dalį jau rašiau (neįtikėtina! rašiau lygiai prieš metus - 2009m. sausio 18d. !!!). Labai laukiau pasirodant šios knygos, nes norėjau vėl sugrįžti į tą mergaitės Toros pasaulis. Tiesa, jis skausmingas, kupinas išbandymų (kartais visai ne pagal mergaitės metus). Įspūdinga knyga! Prikaustė mano dėmesį. Bet ne taip, kaip prikausto detektyvai. Toks jausmas lyg gyventum greta, beveik norėtum priglausti ir paguosti tą beviltiškai kenčiančią merginą... O dabar labai laukiu trečiosios dalies.


Antroji knyga. Ją pabaigiau tik vakar. Norvegų rašytojo Jo Nesbo "Raudongurklė". Visai kitokia knyga. Detektyvas. Jau seniai buvau beskaičiusi detektyvą. Bet šitas buvo labai neblogas, labai :) Iš tiesų ne pati lengviausia knyga, nes pasakojimas vystomas dvejomis linijomis: antro pasaulinio karo metais ir dabarties. Kadangi abi linijos be galo svarbios, o detalės paminimos ne visos (savaime aišku, juk detektyvas!), tai smegenėlės turi dirbti, jei nori nuolat sekti ir suvokti siužeto liniją. Štai jums ir smegenų mankšta užsisėdėjusiai namuose mamai :) Superinė knyga. Perskaičius pagalvojau, kad galėtų būti sukurtas visai vykęs filmas pagal ją. Gal kas susidomės. Lauksiu :)

Smagaus skaitymo!






Komentarų nėra: