gegužės 25, 2009

"kas čia?" ir kiti kalbos ypatumai


Jau kuris laikas Vilius klausinėja "kas čia?", rodydamas į dominantį daiktą, piešinį, o kartais ir neatrenku į ką :) Bet šiandien šių klausimų girdėjai labai daug... Vartėm pasakų knygą "Miško pasakos" ir ten jam buvo daug nematytų žvėrelių, tai ir pasipylė klausimai! Supratau, kad ne visus gyvūnus galiu pavadinti akimirksniu, teks pasikartoti zooligijos žinias :) O dar kai pagalvoju, kas bus kai prasidės klausimas "kodėl?"..... Kadangi Vilius toks šnekutis ir smalsutis, tai spėju, mums su Tomu teks ne vieną enciklopediją pavartyti :)

Tiesa, vakar beskaitydama Austėjos bloge (http://www.austejosblogas.lt/) apie bendravimo su vaikais projekto eigą ir patarimą grąžinti vaiko klausimą jam atgal, t.y. kad jis pats atsakytų, sugalvojau išbandyti su savuoju, nors jis turi kol kas vienintelį klausimą - kas čia? Kai jis klausė manęs apie tai, ką tikrai žino (na, tarkim, rodo į lėlės koją, arba į tapkę ant savo kojos), tai perklausiau "na, tai kas čia?", ir jis visas patenkintas atsakė savo "marsiečių" kalba.


Taigi, Viliaus "marsiečių" kalba. Labiausiai vartojami ir kai kurie nauji žodžiai pastaruoju metu:

Kapa - ooo, kažkas panašaus į anskčiau pamėgtąjį Apapa. Ištakos yra iš barankos, t.y. jis taip vadino baranką. Paskui kapa tapo viskas, kuo užkandžiaujama (džiuvėsiai, sausainiai, šiaudeliai ir pan.). Vėliau prisidėjo viskas, kas yra barankos formos. Na, ir prieš keleta dienų, kai Vilius pamatė puoduke padarytą savo kakų, tvirtai pasakė - kapa.

Mia (ne kaip daininkė Mia, bet kaip katino miau) - katinas. Anksčiau jis buvo vadinamas A!, jau kuris laikas katinas yra Mia :)

Hahaha - arklys. Labai juokingai skamba :)

Taši - nesu tikra, bet spėju, kad reiškia šitas, tik pradedama sakyti nuo antro skiemens :) Be to, taip vadinamas laistytuvas ir šluota.

Tiutiu - lėktuvas.


Yra dar toks žodis tianga, bet, deja, niekaip neatrenku, ką jis reiškia. Galėtų būti dangus, langas arba dar kas nors ... :)


Vienas įdomus momentas apie Viliaus kalbą, jog jis dažnai žodį pradeda sakyti nuo antro arba paskutinio skiemens. Pvz.: kapa (nuo ba-ran-ka, kaba, o ran pameta :); taši (nuo ši-tas); tiku (nuo ku-ti ku-ti). Tikiuosi, išaugs :))))


Ir dar vienas man smagus dalykas, kad Vilius kalba garsais, judesiais ir pan. Na, tarkim, bėgti jis sako taip: greitai kvėpuoja per burną, kaip kad bėgant. Buteliai ar stiklinės yra įvardijamos taip caksint, kaip kad kartais darome, kai geriam.


Jau gražiai moka pasakyti mama ir tete (sako "A tete" :), o kai rodau į jį ir sakau "Vilius", juokiasi ir sako savo mėgstamiausią viską reiškiantį tetete...

Komentarų nėra: