vasario 09, 2009

atradimai

Motinystės atostogos man taip puikiai pasitarnauja neperskaitytų knygų kalnų naikinimui, jog negaliu atsistebėti :) Visuomet turėjau aistrą pirkti knygas. Nebūtinai jas puldavau skaityti tik parsinešusi, dažną naujai nupirktą knygą į lentyną padėdavau keliems mėnesiams ar net metams. Ir kadangi iš knygyno niekada negrįžtu tuščiomis, tai namuose knygų lentynos vos talpina visas knygas (tikriausiai, reiks didinti lentynų kiekį :). Kai dirbau, vis peržvelgdavau visas tas susikaupusias neskaitytas knygas, ir galvodavau - kada gi rasiu laiko jas visas perskaityti... Na, štai ir atėjo tas laikas!

Taigi, pabaigusią n-tąją skandinavų rašytojo knygą, ėmiau neršti per lentynas. Visuomet naują knygą skaitymui renkuosi pasitardama su savo 6-uoju jausmu: paimu knygą, paskaitinėju aprašymus, dažnai paskaitau pačią pradžią - jei kabina, imu ir skaitau, jei ne - ieškau toliau. Šį kartą ranka užkliuvo už poros nedidelių knygelių - Amelie Nothomb. Pasirodo, turiu net dvi šios rašytojos knygas! Tuo metu šis vardas nieko nesakė. Po "pasitarimo" su 6-uoju jausmu, nusprendžiau skaityti abi, pradėjau nuo parašytos anksčiau.

Amelie Nothomb - belgų rašytoja. Tačiau gimusi Japonijoje, nuo vaikystės gyvenusi daugybėje šalių, tad nežinia, kurią šalį ji laiko savo tėvyne ir su kokia tauta identifikuojasi. Perskaičiau jos dvi knygas - Baimė ir drebėjimas ir Alkio biografija. Abi puikios knygos! Visų pirma, sužavėjo stilius - nerealus humoro jausmas, sakyčiau net sarkazmas ir autoironija. Tuo pačiu beskaitant įgijau ir naujų žinių. Pvz. Baimė ir drebėjimas puikiai nušviečia japonų organizacinę kultūrą (oooo, įspūdinga!), o Alkio biografija šiek tiek analizavo ir istorinius Japonijos, Kinijos, Bangladešo ir kitų šalių momentus. Nors pagrindinė mintis vis tik sukosi apie alkį - ne tik fizinį maistui, bet ir dvasinį kito žmogaus, meilės, dėmesio, prasmingo buvimo ir pan. alkį.

Beje, abi knygos nedidukės, greitai skaitomos, tad smagu tokią knygą turėti neilgoje kelionėje ar kažkur, kur gali tekti laukti.

Iš tiesų, tai užsikabinau ir jau dabar ieškosiu kitų šios rašytojos knygų. Noriu dar :)

Komentarų nėra: