rugpjūčio 26, 2010

Sunkiai, bet pakeliamai II. Vidmantė Jasukaitytė

Skandinavų literatūra turi tokio sunkumo, kuris mane "veža". Man labai patinka panirti į tas sudėtingų gyvenimų ir išgyvenimų peripetijas, stumtis apkrautais sielų koridoriais, kapstytis pro voratinkliais aptrauktus, užmarštin išstumtus sielos užkaborius, o paskui apsivalyti per kokį neįprastą veiksmą, sprendimą (arba ne, žiūrint, kas rašo). Ir kažkaip pačiai sau netikėtai atsigręžiau į lietuvių literatūrą. Perskaičiau vieną Giedros Radvilavičiūtės knygą, patiko, noriu paskaityti ir kitą. Tada savo paslaptingame rūsyje radau Vidmantės Jasukaitytės knygą "Balandė, kuri lauks". Ir kažkokio neaiškaus prisiminimo, jog ši rašytoja verta dėmesio, vedama atverčiau pageltusius tos knygos puslapius. Skaičiau skaičiau ir negalėjau patikėti! Taip gilu, taip lyriška, taip sunku, bet kartu ir taip lengva, pakeliama :) Iš tiesų su kiekvienu puslapiu žavėjausi autorės stiliumi ir gebėjimu suderinti tikrovės ir fantazijos aprašymą. Kartais net nesusivokdavau, kur čia tikrovė (ta realioji, fiziškai vykstanti), o kur tik fantazija, arba realybė, ta, kuri reali tam, kuris svajoja, prisimena, kuria ir tose fantazijose gyvena.
Turinys gal vis tik artimesnis Giedros Radvilavičiūtės, gal kad ji jaunesnė, gal kad tai apie ką rašo, dažniau išgyventa ir bent kiek pažinta. Tačiau stilius, giluma, jausmų išraiška neabejotinai stipresnė Vidmantės Jasukaitytės. Pora apysakų gal ir ne visai mane užkabino, bet kitos trys tiesiog įtraukė, įsiūbavo, nunešė su savimi į tą sufantazuotą, bet taip tikroviškai žodžiais išrašytą pasaulį.
Ir kai užverčiau paskutinį puslapį, nebuvo gaila kad baigėsi, bet buvo taip gera, kad buvau su tais herojais jų pasauliuose. Kad išgyvenau jų skaudulius, jų nerimus, baimes ir košmarus. Padėjau knygą ir nuėjau ieškoti kitos. Rami ir neišbarstyta. O kitą dieną supratau, kad tų herojų dar nepalikau, kad jie dar lydi mane sapnuose, mintyse, momentinėse fantazijose. Ir kažkaip pasirodė tos lietuviškos knygos tokios artimos skandinaviškam stiliui - apie sielos virpesius, apie gilumas ir tamsumas, sunkiai, bet pakeliamai. Ir su prašviesėjimo viltim.

6 komentarai:

Lasītāja rašė...

Aš esu skaičiausi porą jos eilėraščių, ir man labai patinka. Noriu sau gauti ir kokią jos knygą.

vaida rašė...

Galeciau padovanoti viena, nes savo rusyje radau tokias knygas net 2 ! Tiesa, cia proza :)

Unknown rašė...

Oi, labai dėkui, o aš Latvijoje gyvnenu... Tiesa, šį sekmadienį važiuosiu į Klaipėdą ir Kuršių neriją dviem-trims dienoms.

vaida rašė...

Lasitaja (o ka reiskia? :)), galiu atsiusti pastu, jei tikrai noretum tureti sia knyga. Parasyk savo adresa Latvijoje i mano el pasta: vaida.spokeviciute@gmail.com

knygųžiurkėL rašė...

Vaida, jau ir as uzsinorejau paskaityt!

Arūnė rašė...

Radau internetu pirkti šią knygą vos už 2Lt. Dar nieko jos nesu skaičiusi, bet pasirodė labai girdėta pavardė, tad pradėjau domėtis. O perskaičius šį atsiliepimą, nieko nelaukusi knygą griebiu. :)